Ajankohtaista, Yritykset

Muurit saartavat maailmankaupan

Yhdysvaltain presidentinvaalien yllätystulos sai rahamarkkinat ensin hermostumaan, sitten riehaantumaan. Kukaan ei vielä tiedä, onko turbulenssi merkki myrskystä vai virkistävästä sateesta.
Ismo Laukkarinen
FacebookTwitterLinkedIn

Hyvin harvalla on käsitys, mitä USA:n seuraava presidentti Donald Trump aiheuttaa maailmantaloudelle. Maailmankaupan kannalta suurimmat huolet liittyvät vapaakaupan vastustukseen.

Matti Anttonen

-Suomen kaltaiselle maalle olisi täydellinen tuhon tie pistää rajat kiinni ja aidan pystyyn.

-Trump on ilmoittanut kaatavansa Tyynenmeren alueen sopimuksen (TTP), ja siinä samassa saattaa mennä myös Yhdysvaltojen ja EU:n välinen kauppa- ja investointikumppanuus TTIP, kertoi kauppakamarin syyskokouksessa kokousesitelmän pitänyt ensi vuonna Suomen Tukholman-suurlähetystön päälliköksi siirtyvä ulkoasiainneuvos Matti Anttonen.

Suomen kaltaiselle ulkomaankaupasta elävälle maalle vapaakauppasopimusten vastustusta on vaikea ymmärtää.

– Meille olisi täydellinen tuhon tie pistää rajat kiinni, aidat pystyyn ja kuvitella, että pärjäämme yksin Impivaarassa, Anttonen kiteytti.

Verot alas, velka ylös

Jos Trumpin vaalipuheisiin on uskominen, voimakkaimmat toimet kohdistuvat infrastruktuuri-investointeihin ja veronalennuksiin.

Trumpin tavoitteena on Yhdysvaltain erittäin korkean yritysverokannan laskeminen 15 prosenttiin ja sitä kautta pääomien kotiuttaminen.

– Täytyy kuitenkin muistaa, että Trump on työväen presidentti. Tarvitaan helpotuksia tavallisten kansalaisten veroihin, jotta Valkoiseen taloon äänestänyt työväenluokka olisi tyytyväinen.

Anttonen arvelee, että hankalampia toteuttaa ovat Trumpin kaavailemat mittavat infrastruktuuri-investoinnit. Jos tuloja leikataan ja menoja lisätään, valtionvelka kasvaa, inflaatio kiihtyy ja korot nousevat.

-Uskon, että Yhdysvaltain keskuspankki Fed seuraa tarkasti, minkälaisia inflaatiopaineita Trumpin poliittinen linja synnyttää.