tietoturva, kauppakamari, mobiili, Ajankohtaista, Yritykset

Mobiililaitteisiin kohdistuvat haittaohjelmat yleistyvät rajusti

Varastettiinko työkännykkäsi? Löytyykö puhelimestasi yritykselle tärkeitä tietoja? Rikosilmoituksen tekoon tarvitset puhelimesi IMEI-koodin.
Essi Lindqvist
FacebookTwitterLinkedIn

IMEI-koodi on 15-merkkinen tunniste, jolla päätelaite yksilöidään. Se on syytä ottaa talteen – mutta tallettaa muualle kuin puhelimeen. Tunnus tarvitaan, ettei rosvo pääse käsiksi puhelimen tietoihin eikä varsinkaan asentamaan haittaohjelmia.

Kun matkapuhelin varastetaan, rikosilmoituksen tekeminen on edellytys, jotta operaattori voi sulkea liittymän ja lisätä puhelimen mustalle listalleen.

Näppäile IMEI-koodi talteen komennolla *#06#

-Operaattori tarvitsee puhelimen IMEI-koodin. Oman puhelimen koodia siis tarvitaan. Se kannattaa ottaa talteen, myös työpaikan vastuuhenkilöllä pitää olla lista kaikista laitteista, opastaa tietoturvakouluttaja Leo Hämäläinen Alertumista.

IMEI-koodi löytyy puhelimen rungosta. Sen saa talteen myös kirjoittamalla komento *#06#, samaan tapaan kuin soittaisi puhelimella.

Tietoturvarikokset monipuolistuvat ja monimutkaistuvat

Tietoturvarikokset ovat nykypäivää ja ne jatkavat kasvuaan ripeasti.

-Ne myös monipuolistuvat ja monimutkaistuvat eli taloudellista haittaa voidaan aiheuttaa yhä useammalla eri tavalla, Hämäläinen muistuttaa.

Erityisesti mobiililaitteisiin kohdistuvat haittaohjelmat yleistyvät hurjaa vauhtia. Yleisin tapa on asentaa käyttäjän puhelimelle mobiilikaupan sovelluksen kautta.

Työpuhelimeen ei saa asentaa ylimääräisiä sovelluksia

-Ohjelmien, erityisesti ilmaissovelluksien asentamisessa on oltava hyvin varovainen. Hämäläinen neuvoo.

Kaikilta käyttäjiltä vaaditaankin yhä parempaa tietotaitoa rikosten ehkäisemiseksi. On osattava käyttää eri järjestelmiä oikein, lähettää tietoa turvallisesti ja opiskeltava uusien laitteistojen käyttöä. Tärkeää on myös erottaa huijaussivusto aidosta.

Toimi näin kun kännykkäsi katoaa tai varastetaan

  • Tee rikosilmoitus poliisiasemalla, IMEI-koodi on ilmoitettava rikosilmoituksen yhteydessä
  • Poliisi voi lähteä selvittämään tapausta
  • Operaattori voi sulkea puhelimen
  • Takaa oma laillinen suojasi
  • Vakuutusyhtiöt vaativat yleisesti rikosilmoituksen korvauksien maksamista varten

Lähde: Alertum Oy