Helsingin seudun kasvu kiihtyy Ajankohtaista, Yritykset

Helsingin seudun kasvu kiihtyy

Talous jatkoi Helsingin seudulla kasvuaan viime vuoden lopulla. Yritysten tuotanto ja työllisten sekä työpaikkojen määrät kasvoivat.
FacebookTwitterLinkedIn

Helsingin seudulla toimivien yritysten tuotanto kasvoi vajaat viisi prosenttia viime vuoden viimeisellä vuosineljänneksellä verrattuna edellisvuoden vastaavaan aikaan. Seudun kasvuvauhti ylitti loppuvuodesta koko maan tuotannon kasvun noin kahdella prosentilla, selviää Helsingin seudun kauppakamarin Toimialakatsaus 1/2018 julkaisusta.

–  Tuotanto oli viimeksi kuluneen vuoden aikana Helsingin seudulla keskimäärin 10 prosenttia korkeammalla tasolla kuin vuonna 2013. Koko maassa kasvua taas viiden vuoden takaisesta oli vain reilut neljä prosenttia. Tutkimus vahvistaa entisestään tämän seudun merkitystä Suomelle, sanoo Helsingin seudun kauppakamarin johtaja Tatu Rauhamäki.

Kaikki toimialat kasvussa – työvoimapula todellinen

Helsingin seudun yritysten yhteenlaskettu liikevaihto kasvoi ennakkoarvion mukaan viime vuoden viimeisellä neljänneksellä edellisen vuoden vastaavaan aikaan verrattuna 7 %. Kasvua oli kaikilla toimialoilla.

Seudun keskeisistä toimialoista liikevaihdon kasvu oli vauhdikkainta rakennusalalla sekä palvelualoilla, erityisesti liike-elämän palveluissa, kuljetuksessa ja varastoinnissa sekä majoitus- ja ravitsemistoiminnassa. Myös teollisuuden kasvu jatkui vuoden takaisesta.

Vahva kasvu heijastui myös työllisten ja työpaikkojen määriin. Molemmat olivat vuoden lopussa kolme prosenttia korkeammalla tasolla kuin edeltävänä vuonna.

– Kasvu kohentaa odotusten mukaisesti työllisyyttä. Valitettavasti se heijastuu jo pulaksi ammattitaitoisesta työvoimasta sekä sitä kautta kasvun esteeksi. Seudun palvelualojen yrityksistä työvoimapulasta kärsii jo neljännes kaikista yrityksistä. Teollisuuden ja rakentamisen puolellakin joka viides, kertoo Rauhamäki.

Väestö kasvaa vauhdilla

Helsingin seudun väestö kasvoi viime vuonna nopeammin kuin kertaakaan sitten 1960-luvun puolivälin. Kaikkiaan kasvua oli noin 20 000 asukasta, josta muuttovoittoa oli reilut 15 000 ja syntyneiden enemmyyttä noin 5 000. Lähes puolet kasvusta kohdistui Helsinkiin.

– Helsingin seutu on monella tapaa vetovoimainen. Tämän osoittaa niin maan sisäinen kuin ulkomailta tuleva muuttoliike. Kasvun edellytysten kannalta on olennaista huolehtia riittävästä asuntotuotannosta sekä muista muuttoliikettä ja työllisyyttä tukevista toimista, muistuttaa Rauhamäki.